24.3.1 Všeobecné podmienky výpočtu paušálnej sumy na stravné
Ing. Ľuboslava Minková
Na základe vyššie uvedených všeobecných zásad paušalizácie môže zamestnávateľ paušalizovať aj stravné, pričom pri výpočte paušálu zamestnávateľ vychádza z priemerných podmienok rozhodných pre poskytovanie náhrad zamestnancovi; vypočítaná suma paušálu bude závisieť od rôznych skutočností, napr. od konkrétnych podmienok pracovných ciest každého zamestnanca (rôzne časové pásma, bezplatne zabezpečené stravovanie/raňajky v rámci ubytovacích služieb), od spôsobu výpočtu (plný počet pracovných dní, resp. kalendárnych dní, krátenie sumy paušálu z dôvodu neprítomnosti v práci a pod.), od časového hľadiska poskytovania paušálu (prepočet na denný paušál, týždenný a pod.).
So zamestnancom, ktorému častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, môže zamestnávateľ podľa § 5 ods. 5 ZCN dohodnúť…